Klicni center +386 458 35 800

Počitnice na dalmatinskih otokih

Dodadno: 03.03.2016

Dalmacija in še posebej dalmatiski otoki veljajo za biser neokrnjene narave, ki se ponaša z bistro modrino morja – ta očara turiste z vsega sveta, Slovenci pa najrazličnejše destinacije predvsem zaradi geografske bližine precej dobro poznamo. Marsikdo se v Dalmacijo odpravlja vsako poletje, leta in leta, pa se je še vedno ne naužije dovolj oziroma vsakič znova odkrije kraj, kjer se lahko popolnoma preda sproščanju v toplih dneh. Kateri počitniški cilji so najbolj zanimivi oziroma kje je najbolje najeti apartma, da bo vaš dopust nekaj resnično posebnega?
Med otoki, ki najbolj privlačijo so Brač, Hvar, Šolta, Vis, Lastovo, Dolgi otok, Ugljan, Pašman, Korčula in Mljet.
 

Zakaj so dalmatinski otoki tako priljubljeni?


V prvi vrsti je Jadransko morje ob hrvaški obali veliko toplejše in precej bolj čisto kot ob italijanski, poleg tega pa je obala neprimerno bolj razgibana. Velikih otokov in otočkov je toliko, da se zdi, kot bi jih nekdo igrivo raztresel po morju in tako poskrbel za še večjo zanimivost pokrajine.
Dalmacija je na splošno precej suha, saj je padavin malo, tla pa imajo kraške značilnosti – in zaradi tega so otoki porasli s sočnicami ter drugimi mediteranskimi rastlinami, ki včasih delujejo kot z drugega planeta. Prav tako se zdi, kot bi se življenje na njih izven turističnih centrov že davno ustavilo. Življenje je preprosto, ljudje se ukvarjajo z vzrejo drobnice in pridelavo sira ter ribištvom. Ohranil se je torej stari način življenja, ki nas vodi nazaj v čase, ko so bile skrbi precej drugačne od sedanjih.


 

Apartmaji na otoku Brač

Brač je tretji največji hrvaški otok in kot kažejo zgodovinske najdbe, je poseljen že od neolitika. Ves otok se ponaša s sledovi iz rimskih časov, zanimivo pa je tudi izročilo, da je bil pogosto tarča napadov gusarjev. Poleg čudovitih plaž si lahko ogledate kamnolom iz časa Dioklecijana, se spoznate z braškimi orhidejami, ali pa se lotite celo gobarjenja. Poleti gotovo vsakega navdušijo peščene plaže, ob katerih je možno srfati, se potapljati, loviti ribe, jadrati ter se ukvarjati z drugimi vodnimi športi, sicer pa je Brač prijeten tudi za kolesarje, plezalce, željne odkrivanja vinskih poti ali potepov s kajaki. Lahko si izposodite štirikolesnik, se povzpnete na najvišji vrh, si ogledate jame, pokušate oljčno olje … Skratka – če ste na Braču najeli apartma za en teden, bo časa premalo, da bi doživeli vse.
 

Apartmaji na otoku Hvar

Otok, kjer se najdlje organizirano ukvarjajo s turizmom, je znan po svojih vinogradih ter nasadih oljk in sivke. Od tu se lahko odpravite na jadranje ali vožnjo s kajakom okoli zanimivih peklenskih otokov, ki so skupinica majhnih otočkov v bližini, ali pa se odločite za ogled Modre in Zelene špilje, ki razkrivata skrivnostni jamski svet, dostopen le z morja. Hvar nudi tako poučne kot adrenalinske in športne aktivnosti, na primer supanje, plezanje, jadranje, srfanje, potapljanje, kolesarjenje, vinske poti, vsekakor pa prepriča tudi s plažami – mestnimi, javnimi, nudističnimi in tudi tistimi, povsem na samem. Morda boste odkrili kakšno tudi povsem blizu vašega apartmaja. Čas si lahko krajšate z izletom s turistično podmornico, se udeležite tečaja mediteranske kuhinje ali tečaja potapljanja, če ste bolj naklonjeni kulturi, pa si oglejte ribiški muzej, številne cerkve in trdnjave ali samostane.


 

Apartmaji na otoku Šolta

Nekoliko manj znan otok Šolta je manjši in morda ravno zato nekoliko bolj pozabljen s strani množičnega turizma, kar pa je ravno tisto, kar marsikdo išče. Za miren otok ni značilen turistični vrvež z glasno glasbo, velikimi lokali in razvito trgovinsko ponudbo – ne, tu boste našli mir in predvsem plaže, na katerih boste lahko popolnoma sami. Za najem apartmajev na Šolti se vse bolj odločajo kolesarji, ki so jim všeč zanimivi vzponi in spusti, predvsem pa dejstvo, da le tu in tam srečajo kakšen avtomobil. Če bi se radi prepustili popolnemu sproščanju, je Šolta idealna, če vas vendarle zamika kaj adrenalinskega, pa se lahko potapljate ob njihovem »Titaniku« oziroma potopljeni ribiški ladji. Ker je Šolta še vedno pristna, si privoščite pokušino vin, inčunov, oljk in medu, ki velja za enega najboljših na svetu.
 

Apartmaji na otoku Vis

Vis je popolnoma dostopen šele od leta 1989, pred tem pa je bil za tujce zaprt – zaradi lege na najbližje Italiji je bil namreč strateškega pomena in na njem je bilo kar nekaj vojaških »skrivnosti«, ki so danes zanimive za turiste. Vis izjemno privlači potapljače, saj morje okoli njega dosega velike globine, prav tako pa vse ljubitelje ribolova in podvodnega ribolova, saj je znan po izjemnem bogastvu rib. Vis se ponaša z mnogimi čudovitimi, skritimi plažami, sicer pa velja pokusiti njihovo vino, si ogledati mestne palače, poskusiti sardele na žaru in viško pogačo, morda pa tudi odigrati partijo tenisa.

Preberite tudi:
Najem apartmaja na hrvaški obali nam priporočajo tudi strokovnjakiNajem apartmajev na hrvaški obali se splačaNajem apartmajev in počitnice v IstriNajem apartmaja na Hrvaškem